Cât de reală este inteligența artificială și cum ne poate ajuta acum

de: Florin Cașotă
30 11. 2018

Ai avut un accident cu mașina? Faci poză la automobil apoi o trimiți companiei de asigurări. Un robot analizează fotografia trimisă apoi îți pune întrebări pentru a stabili procedura. Acesta este un exemplu al utilizării inteligenței artificiale și, implicit, al machine learning în prezent.

În ultimii ani s-au făcut progrese semnicative în domeniul inteligenței artificiale și machine learning, iar acum tehnologia a ajuns în stadiul în care poate executa anumite sarcini pe care, până nu demult, doar oamenii le puteau face.

Marea diferență dintre oameni și roboți era că oamenii pot recunoaște instictual o floare într-o imagine pe când roboți nu puteau face asta. Totuși, acum un robot, sau un sistem de inteligență artificială, poate identifica florile în imagini cu o acuratețe aproape la fel de mare ca a unui om, dar mult mai repede.

Ce este machine learning și de ce ar trebui să știi ce face?

Un robot poate face asta datorită progresului tehnologiei și descoperirilor din domeniul machine learning. Ce este machine learning și de ce ar trebui să ști ce face? Pe scurt, machine learning este o sub-divizie a inteligenței artificiale, un proces prin care un computer învață cum să facă predicții analizând date.

Această prediciție ar putea fi identificarea unui măr într-o fotografie cu mai multe fructe, identificarea unei persoane care tranversează, ar putea fi identificarea unui mail ca fiind spam sau recunoașterea vocii unei persoane pentru a genera subtitrări.

Diferența cheie aici față de un sistem tradițional este că omul nu i-a scris un cod prin care să facă diferența dintre un măr și o portocală, ci sistemul a fost alimentat cu exemple de cum arată un măr și cum arată o portocală apoi poate decide singur care este ce. Perfecționând tehnologia și cu ajutorul progresului tehnologic, mașinile autonome pot deveni realitate.

Revenind la exemplul de la început ce a fost dat de Mark Raben, Chief Technology Officer (CTO) al SAP MEE, robotul companiei de asigurări este un chatbot care este capabil să analizeze fotografiile cu mașinile stricate și să decidă care ar fi fost cauza stricăciunii. Apoi poate trimite sugestia către un om pentru a confirma.

Să îți mai dau un exemplu de inteligență artificială aplicată: un chatbot într-un magazin de bijuterii. După ce te loghezi în contul magazinul ești întrebat ce dorești, apoi tu poți să scrii că vrei să-i faci cuiva un cadou și ți se cere un buget. După ce îi spui cât ești dispus să plătești îți apare o listă cu categoriile de bijuterii care sunt pe site.

Alegi categoria de cercei apoi ți se afișează o serie de cercei în bugetul specificat de tine. Poate bugetul nu contează pentru tine și știi că vrei un produs care arată într-un mod anume. Poți încărca o fotografie cu un produs apoi sistemul de machine learning analizează fotografia și ți se dă înapoi o listă cu produse de pe site care seamănă cu ceea ce ai trimis tu.

„Tehnologia este reală, este disponibilă chiar acum. Poți folosi aceste tehnologii în combinație cu platforma noastră sau îți poți crea propria aplicație. De exemplu, recunoașterea imaginilor o poți integra într-un alt serviciu pe care-l ai”, spune Mark Raben.

SAP a arătat în mai 2017 că este interesată să ofere mai mult decât ERP și să utilizeze tehnologii noi precum inteligența artificială, machine learning și blockchain pentru a oferi noi servicii de analiză și predicție pentru companii. Atunci compania a prezentat SAP Leonardo, sub umbrela căruia se află tehnologiile noi. Astfel, compania germană a dezvoltat soluții și programe pe care le poate livra companiilor și startup-urilor.

„Să ai acces la informațiile corecte este mai important ca niciodată pentru a lua deciziile potrivite. Competiția devine din ce în ce mai mare pentru că afacerile nu mai sunt limitate de granițe”, susține David Williams, Product Marketing, SAP Planning & Analytics.

El consideră că afacerile moderne nu mai pot fi conduse pe baza documentelor Excel și că este nevoie tehnologie ca să analizeze și să vadă ce faci bine și ce nu, dar și să-ți sugereze măsuri pentru a îndrepta situația.

„Inteligența artificială trebuie să fie ca un sistem de navigație care să-ți arate cum să ajungi din punctul A în punctul B,fără să ai tu cunoștiințe despre coordonatele GPS și așa mai departe”, completează el.

Mai interesant este că astfel de tehnologii nu sunt destinate doar companiilor mari cu resurse uriașe, ci și companiile mici și medii le pot folosi, mă asigură reprezentanții SAP. „În jur de 80% din clienții noștrii sunt reprezentanți de companii mici și mijlocii. Utilizând tehnologii de inteligență artificială jucătorii mici pot concura cu marile companii care au multe resurse și mulți angajați. În anii 90 erau nevoie de investiții mari în tehnologie, în servere, acum poți face asta în cloud, iar o echipă mică poate duce afacerea pe mai multe piețe folosind tehnologia” este de părere Markus Noga, Head of SAP Leonardo Machine Learning.

Ar trebui să-ți fie frică de roboții care „fură” slujbele?

Björn Goerke, Chief Technology Officer and President, SAP Cloud Platform, SAP SE, a anunțat pe scenă la SAP TechEd că au introdus și Robotic Process Automation (RPA) în portofoliu și astfel vor putea oferi clienților săi puterea de a-și automatiza procesele.

RPA este tehnologia în care românii de la UiPath s-au specializat și un mod în care companiile pot pune roboții să facă sarcini repetitive și dispuse erorilor. Recent, Banca Transilvania a implementat procese de RPA în cadrul băncii, iar astfel robotul ar putea executa o sarcină care unui om îi lua 10 minute în doar 12 secunde.

Întrebat dacă nu cumva astfel de roboți riscă să inlocuiască oamenii, Markus Noga susține că rata de apariție a noilor slujbe va fi mai mare decât rata de dispariție acestora. „Tehnologia schimbă societatea, asta este adevărat, dar se vor crea mai multe slujbe bine plătite decât înainte. De exemplu, cine ar fi crezut în urmă cu 20 de ani că meseria de influencer sau cea de web design va fi atât de importantă acum”.

Nici Mark Raben nu este îngrijorat de dispariția joburilor. „Dificultatea este că nu putem prezice ce fel de joburi tehnologia va crea. Acum sunt foarte multe slujbe pe care tatăl meu nu le-ar înțelege”.

Inevitabil, de multe ori când cineva menționează inteligența artificială te gândești la celebrele filme ca „Blade Runner”, „2001: A Space Odyssey” sau „Her”, filme science-fiction unde inteligența artificială a devenit aproape impercetibilă față de om. De aceea, de multe ori când se vorbește despre inteligență artificială astăzi și despre utilizările sale acestea pălesc în comparație cu cele din cultura pop.

„Utilizarea inteligenței artificiale în prezent este cu precădere nișată, pentru rezolvarea unor anumite probleme. Nu avem încă un sistem de inteligență artificială generală precum vedem în filme și nici nu cred că vom vedea asta prea curând. Viziunea mea asupra viitorului este a conlucrării omului alături de roboți. Oamenii fac foarte bine anumite lucruri, iar roboții fac alte lucruri mai bine ca noi”, consideră Markus Noga.